woensdag 7 juli 2010

Phil Bloom

Phil Bloom (Nederland 1945) – Pig 1, olieverf op doek 40 x 40 cm (1994)

Na een jaar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag stapte Phil Bloom over naar de eveneens daar gevestigde Vrije Academie. Van 1967-74 studeerde ze aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Aanvankelijk tekende ze o.a. voor het studentenblad Propria Cures en werkte ze aan aftitelingen bij films. In 1975 vertrok ze voor vijf jaar naar New York en daarna woonde ze enkele jaren in India. Momenteel woont en werkt ze in Antwerpen.

In de jaren zestig maakte ze deel uit van de alternatieve avantgarde beweging Fluxus. Fluxus stelde zich onder meer ten doel de 'burgerlijke truttigheid' in de samenleving te doorbreken, en gebruikte Bloom hiervoor als breekijzer. Zij was de eerste vrouw die bloot op de Nederlandse televisie verscheen.

In haar werk figureren mensen en dieren, afzonderlijk of gezamenlijk, in een vaak maatschappijkritische of macabere setting. Met dit schilderij plaatst ze zich in de traditie van Rembrandt en Soutine (zie 19 februari 2010 ), in die zin dat het schilderen van karkassen en schedels een Memento Mori is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten