zondag 11 juli 2010

Aat Veldhoen

Aat Veldhoen (Nederland 1934) – Varken, olieverf op doek 50 x 50 cm (1994)

Tekenaar en schilder die zich bezighoudt met portretten en veelal erotisch getint werk, al werd zijn benadering door de schrijver Simon Carmiggelt gekarakteriseerd als een levenslange, oprechte belangstelling voor “alle aspecten van het menselijk leven”.
In de jaren vijftig verbeeldde Veldhoen de mens “op de grens tussen leven en dood”, een serie etsen over mensen op de operatietafel. In de 60er jaren vervaardigde hij prenten van barende en zogende vrouwen, reed met de politie mee om verkeersslachtoffers te kunnen tekenen.
Vanuit de wens om ‘kunst voor het volk’ te maken verdiept hij zich in de rota-print druktechniek, wat resulteerde in hoge oplages die daardoor voor enkele guldens per stuk uit een bakfiets verkocht konden worden. De serie erotische prenten volgde onderstreepte zijn reputatie als eigenzinnig opererende kunstenaar, hetgeen hij tot vandaag de dag volhoudt.

Dit schilderij herinnert aan de vrolijk lachende varkens die men wel ziet op de winkelpuien van slagers. De warmrodee kleur van de bloemen roept het bloedrood op van het geslachte varken, en geeft wat in eerste instantie een vrolijk schilderij lijkt een subtiel wrange betekenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten