dinsdag 29 juni 2010

Hendrik de Vries

Hendrik de Vries (Nederland 1896 - 1989) – Grotesque, penseeltekening 22 x 34,5 cm (ca. 1930-35)

Dichter en schilder de Vries publiceerde zijn gedichten in het literaire tijdschrift Het Getij. Hij was een vroege surrealist, antiburgerlijk ingesteld en lid van de Groninger schildersgroep ‘De Ploeg’. In zijn poëzie speelde het onderbewuste speelde een cruciale rol. Veel van zijn inspiratie deed hij op in Spanje en was zo in de Spaanse cultuur verdiept geraakt, dat hij veel gedichten (met name copla's) in het Spaans schreef.

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag werd door de gemeente Groningen de Hendrik de Vriesprijs, een literatuurprijs, ingesteld. De Vries was zelf de eerste die deze prijs in ontvangst mocht nemen.

In het beeldende werk van de Vries spelen sprookjes, nachtmerries, onheil en fascinatie voor zigeunermeisjes een grote rol. In deze tekening zijn al deze elementen verenigd: jonge meisjes die een viriel mannelijk varken berijden met een enorm geslachtsdeel dat menselijk van vorm is. De tekening vertoont gelijkenis met Roodkapje, in dat onschuldige meisjes uit moeten kijken voor het mannelijk beest dat hen wil verslinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten