woensdag 9 juni 2010

Edward Kienholz

Edward Kienholz (USA 1927-1994) - Faux Pas, opgezet wild zwijn, gegalvaniseerd blik, draad, bronzen koffiekop en schotel, verf en polyesterhars 174x 87,6x 40 cm (1989) Coll. Kimio Jinno

Kienholz, een autodidact, maakte zijn eerste houten assemblages in 1954, die hij exposeerde in Gallery Now en Ferus Galleries in Los Angeles. In de jaren '60 begon hij met zijn tableau’s, waarin hij funk met Dada en Pop-Art combineerde, en B-films liet meedraaien om een beeld te geven van de urbane degeneratie.

Een faux pas is een overtreding van de sociale regels of etiquette, m.a.w. een blunder, meestal van een buitenstaander die bepaalde signalen verkeerd interpreteert. De Franse term betekent letterlijk ‘misstap’. Met dit werk lijkt Kienholz ‘natuur’ tegenover ‘cultuur’ te plaatsen: een gekooid opgezet wild zwijn heeft letterlijk een misstap begaan door met de voorpoten in een koffiekop te staan. Het werk parodieert de wijze waarop natuurhistorische musea de natuur presenteren in een goed geordend tableau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten